Kenniscentrum

Waaruit bestaat een mondzorgteam?

Het mondzorgteam bestaat in de eerstelijns mondzorg uit de onderstaande drie gekwalificeerde zorgverleners: De tandprotheticus, de mondhygiënist en de tandarts.

Wilt u hier nog meer over weten?

Trekt een tandprotheticus zelf ook tanden?

Alleen een tandarts of kaakchirurg mag tanden trekken. Dat is zo in de wet vastgelegd. De tandprotheticus verwijst u daarom ook door. Wij adviseren u bij doorverwijzing de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar te raadplegen. 

Hoe lang gaat een noodprothese mee?

Een noodprothese is een tijdelijke oplossing en gaat meestal tot ongeveer een jaar mee. Na die periode kan de kaak zo van vorm veranderd zijn dat het kunstgebit opnieuw wordt aangemeten.

Klikt u hier voor het lezen van de folder

Kan ik voor een frame of plaatje naar de tandprotheticus?

Omdat u nog eigen tanden en kiezen heeft, is het belangrijk dat u onder controle blijft bij de tandarts. Als de mond voldoende gezond is, stuurt de tandarts een verwijsbrief  zodat de behandeling bij de tandprotheticus kan starten. De tandprotheticus meet daarna een frameprothese of plaatje bij u aan

 

Wat is het verschil tussen de tandprotheticus en een tandtechnicus?

Tandprotheticus
De tandprotheticus is gespecialiseerd in het zelfstandig aanmeten en maken van kunstgebitten. Hij is bevoegd om zelfstandig in de mond te werken. Voor het maken een aanmeten van een volledig kunstgebit heeft u geen verwijzing nodig van bijvoorbeeld een tandarts. De tandprotheticus maakt ook gedeeltelijke protheses, frameprotheses en overkappingsprotheses op wortels of implantaten. Dat doet hij samen met een tandarts of een implantoloog. 

 

Wilt u hier nog meer over weten?

Moet ik voor implantaten naar een kaakchirurg of naar de tandarts?

Uw tandprotheticus verwijst u voor implantaten door naar een tandarts of kaakchirurg, met wie hij goede contacten heeft. Vraag gerust naar de verschillende mogelijkheden. Wij adviseren u bij doorverwijzing altijd de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar te raadplegen. 

Heb ik nog een tandarts nodig als ik eenmaal een kunstgebit heb?

Voor de controle van uw kunstgebit kunt u een afspraak maken bij de tandprotheticus. U kunt daarvoor rechtstreeks een afspraak plannen bij uw tandprotheticus. De tandprotheticus zal een controle uitvoeren van uw prothese. Indien een controle door een andere mondzorgverlener toch nodig zou blijken, zal de tandprotheticus u naar de juiste mondzorgverlener verwijzen. Wanneer u nog eigen tanden of implantaten heeft, is een periodieke controle bij de tandarts wel noodzakelijk. U krijgt van uw tandarts dan een oproep om op controle te komen.

Hoe lang krijg ik nazorg?

Na een tandprothetische behandeling voor een nieuwe prothese heeft u recht op ten minste vier maanden gratis nazorg. Vraag uw behandelaar ook gerust naar zijn algemene voorwaarden. 

 

 

Wilt u hier nog meer over weten?

Heb ik garantie op mijn kunstgebit?

U heeft standaard één jaar garantie op de duurzaamheid van uw prothese indien uw tandprotheticus is aangesloten bij de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici. Dat kunt hier eenvoudig nagaan. De tandprotheticus kan met uw zorgverzekeraar bovendien aanvullende garantietermijnen en bepaalde garantievoorwaarden afspreken. Dit kunt u in voorkomend geval bij uw tandprotheticus vragen.

Hoeveel afspraken heb ik in totaal nodig voor het aanmeten van mijn kunstgebit?

Bij het aanmeten van een kunstgebit zijn de pasvorm, de stand van de onder- en bovenkaak en uiteraard de kleur en vorm van de nieuwe tanden belangrijk. De tijd om dit op te meten, hangt af van de werkwijze van de tandprotheticus. Gemiddeld gezien zijn hier vier tot zes afspraken voor nodig.

Waar vind ik een tandprothetische praktijk?

Om een tandprotheticus bij u in de buurt te vinden, kunt u op deze kaart klikken.