Kenniscentrum

Is mijn kaak nu eindelijk eens uitgeslonken?

Het slinken van de kaak stopt helaas niet. Juist daarom is het belangrijk om periodiek een controle te plannen bij de tandprotheticus. Deze kan dan de pasvorm van uw kunstgebit controleren en adviseren over een eventuele behandeling.

Ik heb slechte tanden. Heb ik een kunstgebit nodig?

U kunt het beste contact opnemen met een mondzorgverlener om die vraag beantwoord te krijgen. De meeste tandprothetici werken nauw samen met tandartsen en mondhygiënisten. Zij kunnen u daarom vaak helpen om de juiste hulp te vinden.  

Ik heb mijn tanden laten trekken. Wanneer krijg ik nu mijn kunstgebit?

Tegenwoordig is het heel normaal om - na het trekken van de tanden en kiezen - meteen een (tijdelijk) kunstgebit te laten plaatsen. Voor het trekken van uw tanden meet de tandprotheticus of tandarts uw tanden op zodat het (tijdelijk) kunstgebit passend is. 


Wilt u hier nog meer over weten?

Wat is het verschil tussen een plaatje en een frame?

Mensen die gedeeltelijk nog hun eigen tanden hebben, kunnen zowel een frame als een plaatje krijgen. Het grootste verschil tussen een plaatje en een frame is het materiaal waarvan het gemaakt is. Een plaatje is volledig van kunsthars, een frame van metaal. Een frame is daardoor duurder maar ook steviger en gaat over het algemeen ook langer mee. 

Mag ik mijn tanden zelf kiezen?

Samen met uw tandprotheticus maakt u een keuze over de kleur/stand van uw tanden. Wilt u bijvoorbeeld graag een spleetje tussen uw voortanden of mogen de tanden juist een beetje scheef staan? Of misschien wilt u juist graag een gouden tand of een donkere verkleuring. Er zijn veel mogelijkheden die u met uw tandprotheticus kunt bespreken.

Kan ik als roker een implantaat krijgen?

U kunt dit het beste bespreken met uw implantoloog. Als u rookt, heeft u een grotere kans dat de genezing en het vastgroeien van de implantaten minder goed gaat. Bovendien heeft u een verhoogd risico op ontstekingen en andere afwijkingen in uw mond. 

Klikt mijn gebit ook echt?

Dat is afhankelijk van het gebruikte systeem. Bij een staafconstructie hoort u nauwelijks tot geen klik. De prothese schuift eroverheen waardoor hij vast zit. Bij drukknoppen kunt u wel meer een klik horen. 

Ik wil de folder inzien

Ik heb zwarte randen langs mijn tanden. Wat kan ik daaraan doen?

Zwarte randen kunnen ontstaan door kleine kiertjes tussen de tanden waar vuil in komt. Dit is bijna niet zelf schoon te maken. Uw tandprotheticus kan dit voor u oplossen.