Zijn kunstgebitten pijnlijk om te dragen?
Het is normaal om enige irritatie te ervaren bij het eerste gebruik van een kunstgebit, maar dit zou moeten verminderen naarmate de mond eraan went. Langdurige pijn kan echter wijzen op een probleem dat een aanpassing door een tandprotheticus vereist.
Hoe beïnvloeden kunstgebitten mijn spraak en eetgewoonten?
Nieuwe dragers van een kunstgebit kunnen moeite hebben met het uitspreken van bepaalde woorden en het eten van sommige voedingsmiddelen. Met oefening en tijd zullen deze problemen meestal afnemen.
Heb ik een kleefmiddel nodig voor mijn kunstgebit?
Correct passende kunstgebitten zouden geen kleefmiddel nodig moeten hebben, maar in sommige gevallen kan een kleefpasta worden aanbevolen voor extra stabiliteit, vooral bij patiënten met weinig bot.
Kan mijn hoofdpijn te maken hebben met mijn prothese?
Een slecht functionerende prothese kan hoofdpijn veroorzaken. Een prothese met een verkeerde pasvorm kan bijvoorbeeld spanning geven waardoor u hoofdpijn krijgt. Mocht u dit soort klachten ervaren, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw tandprotheticus.
.
Waarom kan ik lastig eten met mijn immediaatprothese?
Na het trekken van uw tanden en kiezen verandert er veel in de mond. Uw tong en kauwspieren moeten wennen aan de nieuwe situatie en dat kost tijd. Ook kunnen de wonden in het begin nog erg gevoelig zijn.
Ik ben allergisch voor kunststof. Kan ik dan wel een kunstgebit laten aanmeten?
Ja, wanneer u een kunststofallergie heeft, kan de tandprotheticus met behulp van speciale kunststof meestal toch een prothese voor u aanmeten.
Ik ben allergisch voor metaal. Kan ik dan wel implantaten laten plaatsen?
Overleg dit met uw kaakchirug of implantoloog. Zij kunnen voor u bepalen welke implantaten voor u geschikt zijn. Uw tandprotheticus kan u doorverwijzen.
Mijn eten smaakt anders, kan dat?
Door een nieuwe prothese kunt u smaakverschillen ervaren. Meestal went dat na enige tijd vanzelf. Wanneer de klachten blijven of wanneer deze spontaan ontstaan, is het verstandig om een afspraak te maken bij de tandprotheticus of uw tandarts.
Ik heb een klacht over mijn behandelaar of behandeling, waar kan ik terecht?
Soms verloopt een behandeling niet helemaal naar wens. Dat kan liggen aan de (ervaren) geleverde zorg. Ook kan het zijn dat u niet tevreden bent over de kwaliteit van de geplaatste/geleverde prothese. Uw ONT-tandprotheticus beschikt over een klachtenregeling. In deze folder leest u daar meer over.
Mijn kunstgebit is kapot, wat kan ik doen?
Gelukkig kan een tandprotheticus uw kunstgebit vaak goed repareren. Neem contact op met uw eigen tandprotheticus of klik hier voor een tandprotheticus bij u in de buurt.
Mijn prothese zit los, wat kan ik doen?
Nadat uw tanden en kiezen zijn getrokken, wordt het kaakbot heel langzaam door het lichaam afgebroken. Dit kan ervoor zorgen dat na verloop van tijd de prothese minder goed aansluit of los gaat zitten. U kunt dan een afspraak maken bij een tandprotheticus. Die kan u verder helpen met uw ongemak.
Sinds ik een nieuwe prothese heb, slis ik bij het praten.
Kan ik hier iets aan doen?
Om een s- of een t-klank uit te kunnen spreken, heeft de tong rustpunten tegen het bovengebit nodig. Bij een nieuwe prothese is dat nog wel eens wennen. De klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen een paar weken. Als dit niet zo is, neem dan contact op met uw tandprotheticus.
Volgens mij klink ik anders met mijn nieuwe kunstgebit, kan dat?
Na het aanmeten van een nieuwe prothese kan de situatie in uw mond veranderen. Gun uzelf de tijd om een paar weken te wennen aan de nieuwe situatie. Wanneer klachten niet vanzelf verdwijnen, is het belangrijk dat u altijd teruggaat naar degene die het kunstgebit heeft aangemeten. Het aanmeten van een kunstgebit is maatwerk. Soms zijn aanpassingen nodig.
Is een kunstgebit beter dan mijn eigen tanden en kiezen?
Een prothese is een hulpmiddel. Het is niet te vergelijken met uw eigen tanden en kiezen. Een prothese helpt om beter te kunnen kauwen en praten maar kan nooit het gevoel van uw eigen tanden en kiezen evenaren. Meestal ervaren prothesedragers geen grote problemen met hun kunstgebit.
Waaraan merk ik dat mijn kunstgebit versleten is?
U herkent een versleten kunstgebit bijvoorbeeld aan:
- Het ontbreken van reliëf in de kiezen
- Kortere afgesleten voortanden
- Hinder bij het kauwen
- Verkleuring van uw prothese
- Omlaag hangende mondhoeken
- Een spitse kin
Ik ben bang dat het dragen van een prothese pijn doet. Klopt dat?
Een goed passende prothese doet geen pijn. Bij een nieuwe prothese kan het voorkomen dat er zogenaamde drukplekjes ontstaan. Deze zijn door de tandprotheticus te verhelpen.
Doet het plaatsen van een implantaat pijn?
Het plaatsen van een implantaat is een specialistische behandeling. Een tandarts of kaakchirurg voert dit uit onder plaatselijke verdoving. Vraag aan uw tandprotheticus waar u voor meer informatie terecht kunt.
Ik ben bang dat het aanmeten van een prothese pijn doet. Klopt dat?
Het laten aanmeten van een prothese doet geen pijn. De tandprotheticus gebruikt geen boortjes of haakjes tijdens de plaatsing. Wel maakt hij gebruik van een spiegel en een lamp. U hoeft zich dan ook geen zorgen te maken dat het pijn gaat doen. Eventuele drukplekjes kan uw tandprotheticus verhelpen. Bent u nog steeds bang? Geef het bij uw afspraak aan. Uw tandprotheticus houdt hier dan extra rekening mee.