Kenniscentrum

Kan ik tijdens de lockdown nog terecht bij de tandprotheticus?

Tot minimaal 14 januari 2022 is Nederland in lockdown. Tandprothetische praktijken blijven open.

Afspraak maken/afzeggen
De overheid verzoekt iedereen zoveel mogelijk thuis te blijven. Kom dus niet spontaan naar de tandprothetische praktijk, maar maak telefonisch of online een afspraak. Beantwoord de gezondheidsvragen naar waarheid. Mocht u bij corona passende klachten hebben, zeg uw afspraak dan af en laat u testen.

Pijnklachten en reparaties
Wanneer u pijnklachten heeft aan uw kunstgebit, maar in quarantaine bent, bel dan met de tandprotheticus wat u het beste kunt doen. In veel gevallen zal hij u vragen de prothese zo veel mogelijk uit te laten en pas weer een afspraak te maken wanneer u weer gezond (etc) bent. Voor tandheelkundige spoedgevallen kunt u het beste met uw tandarts contact opnemen.

Voor reparaties kunt u wellicht een familielid of kennis inschakelen om deze bij de Tandprotheticus langs te brengen.Kom in geen geval zelf naar de praktijk maar bel bij voorkeur meteen ’s morgens vroeg. Zo heeft u de grootste kans dat u dezelfde dag nog kan worden geholpen.

In de praktijk
De meeste wachtkamers zijn niet ingericht op de anderhalvemetersamenleving. Kom daarom niet (veel) te vroeg voor uw afspraak, de kans bestaat dat u dan buiten moet wachten. Was of desinfecteer bij binnenkomst uw handen en probeer daarna nergens meer aan te zitten. Dat geldt ook voor uw eventuele mondkapje en telefoon. Verlaat na de behandeling zo spoedig mogelijk de tandprothetische praktijk. 

Mondkapjes
Een tandprothetische praktijk wordt niet gezien als een publieke binnenruimte; het dragen van een mondkapje als u dertien jaar of ouder bent is dus niet verplicht. Toch kan de indeling van de praktijk zodanig zijn dat de tandprotheticus u verzoekt een mondkapje te dragen. Volg in die gevallen de instructies van uw tandprotheticus. Bij het af- en opzetten van het mondkapje gelden natuurlijk de regels van de overheid.

Afstand houden blijft van het grootste belang

Houd overal minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Verder geldt:

1. Blijf bij klachten thuis en laat je testen

2. Werk zoveel mogelijk thuis

3. Vermijd drukte: ga ergens weg als het te druk is

4. Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes

En, pas je die andere simpele regels ook nog toe?

1. Schud geen handen

2. Was vaak je handen met zeep; ook goed tussen je vingers. Reinigen met desinfecterende gel is ook prima

3. Nies of hoest in je elleboog of gebruik papieren zakdoekjes en gooi die direct daarna weg

Publieksinformatienummer 
De meest recente informatie over het coronavirus staat op de site van het RIVM en van de Rijksoverheid. Met vragen over het coronavirus kun je ook terecht bij het publieksinformatienummer 0800-1351.

Publicatiedatum: 05-01-2022

Is uw vraag beantwoord?

We streven ernaar om deze informatie compleet en feitelijk juist te krijgen