Kenniscentrum

Moet ik mijn kunstgebit 's nachts uitdoen?

Als je al een normaal kunstgebit hebt, is het inderdaad het beste om deze tijdens het slapen uit te laten. Je kaken hebben gedurende de dag al genoeg te verduren, vooral omdat ze overdag worden afgesloten door de prothese. Voor een immediaat prothese, ook wel bekend als een eerste kunstgebit, geldt dat het de eerste dagen beter is om de prothese niet lang uit te laten, omdat de kans dan groot is dat deze niet meer goed past vanwege de zwellingen.

Wilt u hier nog meer over weten?

Hoe maak ik mijn kunstgebit schoon?

Om uw kunstgebit schoon te houden, kunt u een verzorgingsmiddel gebruiken. Maak uw prothese minstens eenmaal per dag goed schoon met een speciale protheseborstel en een verzorgingsmiddel. Schurende schoonmaakmiddelen zoals bijvoorbeeld tandpasta maar ook bruistabletten kunnen bij verkeerd gebruik het gebit juist beschadigen.

 

 

Wilt u hier nog meer over weten?

Heeft u tips om te eten met een nieuw kunstgebit?

Om gezond eten te kunnen eten, is goed kauwen belangrijk. Dat is helaas niet zo makkelijk als u voor het eerst een kunstgebit heeft gekregen. Het gebit kan de eerste weken ongemakkelijk en onhandig aanvoelen. Ook kan uw voedsel voor uw gevoel anders smaken. Het duurt een tijdje voordat u eraan gewend bent.

Wilt u hier nog meer over weten?

Ik heb implantaten. Kan ik mijn gebit dan nog wel uitdoen?

U kunt uw prothese gewoon uitdoen als u implantaten heeft. Dat is ook nodig om uw prothese dagelijks schoon te maken. Het deel dat aan uw implantaten vastzit, kunt u er zelf niet uithalen. Dat kan alleen de tandprotheticus, tandarts of implantoloog.

Moet ik mijn implantaten ook laten controleren?

Ja. Uw implantaten moeten minimaal één keer per jaar gecontroleerd worden. Een tandarts, mondhygiënist of kaakchirurg voert deze controle uit.

Hebben medicijnen invloed op mijn prothese?

Medicijnen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een droge mond. Een kunstgebit in een droge mond kan soms voor problemen zorgen. Het gebit heeft dan minder houvast of het tandvlees doet pijn of is kapot. Om uw droge mond te verminderen, kunt u bijvoorbeeld proberen op een zuurtje te zuigen. Als de klachten blijven of als u pijn heeft, kunt het beste contact opnemen met uw tandprotheticus of tandarts.

Hoe lang kan ik met een prothese doen?

Normaal gezien gaat een kunstgebit tenminste 5 jaar mee. Het is wel belangrijk dat in die tijd het kunstgebit prettig blijft functioneren en de pasvorm goed blijft. Bezoek daarom om de één of twee jaar uw tandprotheticus voor een periodieke controle.

Wilt u hier nog meer over weten?